BERKAWANLAH DENGAN SAYA

Saya teringat saranan Ustaz Jalil ( arwah ) suatu ketika dahulu,”Jika mahu berbau harum, berkawanlah dengan penjual haruman.”

…………………………………………………………………………………………..

Berbicara niaga antara usahawan dengan usahawan memang mengasyikkan. Masing-masing berkongsi idea, pendapat dan cita-cita.

Ilmu dan pandangan diselang-selikan dengan cerita yang lucu, kadangkala membantu untuk membina keyakinan diri yang lebih baik. Apatah lagi sama-sama bersikap positif, dengan niat untuk sama-sama berjaya.

Jarang saya dengar, usahawan-usahawan yang berjaya tidak mahu berkongsi cerita. Ada saja yang diluahkan apabila kita duduk bersama mereka. Pelbagai ragam pelanggan, sikap peniaga disekeliling, produk terbaru dipasaran, malah faktor penentu kejayaan dimasa hadapan menjadi subjek yang agak klise dengan usahawan sebegini.

Mungkin itulah yang berlaku kepada diri saya. Teman-teman seperjuangan, rakan-rakan yang ada, kebanyakkannya adalah di kalangan usahawan. Tidak kira apa latar belakang mereka, asalkan usahawan atau peniaga, saya akan cuba berkawan.

Kami cuba untuk saling mengenali antara satu sama lain. Kami juga sering berkongsi masalah. Kebiasaannya, hal-hal yang berkaitan dengan perniagaan masing-masing.
Hasilnya, ada di antara peniaga atau usahawan senior, berjaya merungkai masalah yang dihadapi oleh para usahawan baru !

Betapa seronoknya para usahawan baru mendapat ilmu. Dan betapa seronoknya pandangan atau buah fikiran usahawan senior diterima dan dipertimbangkan !

Saranan saya, berkawanlah dengan semua para usahawan. Banyak ilmu yang boleh dikongsikan untuk kemajuan kita bersama. Insyaallah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: